Thursday, March 02, 2006

1.Privaatsusest
ANTON NARI
Vaatlused kohvikus





Kui sa oled privaatselt, omaette, enda loodud piiridega ruumis, siis loovad vahemaad teiste inimestega illusiooni sinu turvalisusest,õnnetundest ja heaolust.
Piisab ühest segajast, ärritajast, ruumi endale nõudjast ,et sinu privaatsus kaotab oma eemaloleku mõnu.
Sinu väikest universumi ei kõiguta mitte miski, välise maailma hädaorg jääb meeldivalt kaugele.Häda neile, kes julgevad võtta sult sinu privaatse ruumi, mida oled pidanud jagamatuks.Ajalehtedes kujutatud saabuvad katastroofid, pinged sisepoliitikas või kultuurisündmused mõjuvad oma arvukusega väsitavalt, mittemidagiütlevalt ja apaatsust tekitavalt.
Ajaleht sinu privaatsust ei lõhesta.Sa jääd täpselt niisama pealtvaatajaks kui kohviku laua taga suhkrutükke kohvitassi loopides.

Võõrandumine on võimas ja isegi ettekandja naeratus või suvaliste inimeste pilgud ei suuda sind tardumusest üles raputada. Sinu privaatsus kaitseb sind kontaktide eest teiste inimestega. Nad on küll lähedal, kuid täpselt nii lähedal kui ühe telefonikõne, meili või hõike kaugusel.Ometi ei ole sul põhjust ega soovi nende privaatsust häirida.Teised ei tunne vajadust sinu privaatsust segada, sest neil on nende endi oma, mis pakub mugavat äraolemise võimalust või meeldivat jutuajamist veel meeldivama inimesega.Privaatsus on sinu üksindus inimeste sees, millele sa ei otsigi vastandit-koosolemist.
Sa oled igast kohvikus istujast täpselt sama kaugel kui inimesest Uus-Meremaal.
Privaatsuse rikkumiseks peab sinus olema motivatsiooni kedagi teist tema omaetteolekus häirida.
Lähedal asuvad inimesed on nii neetult kaugel.Ja sinu privaatsuses kujutluses tekkinud maailmad on lähedased füüsiliselt kaugete inimestega.
Privaatsus on sinu sisemise maailma tasakaalu otsimise püüe.
Hetked iseendaga,mis muutuvad inimestega täidetud maailmas väga kallihinnaliseks.

Privaatsuses lahustad sa endale oma AJA teiste inimeste aegade sees ja teisi inimesi silmanurgast jälgides saad kindlustunnet enda jätkuvas olemasolus ja vastavuses
inimese prototüübile.
Kui sa oleksid näiteks taksikoer, siis visataks sind kohvikust välja, juhul kui sul puudub peremees ja sa oled omapäi kooki ostma saabunud.
Veel jubedam on olla tavaline Pontu, keda niikuinii isikliku peremehe vääriliseks ei peeta ning kohvikutöötajad taipavad väga kiirelt, et söögilõhnade peale on kohale ujunud keegi illegaalne prügikastikoer.
Häda sulle kui sa peaksid kõigi oma heade soovide juures veel kole välja nägema!
Inimesena on sul aga turvaline viibida kohvikus ja kuulata kõiki neid võluvaid helisid, mis sulle meenutavad, et kuskil tehakse süüa, kuskil juuakse kohvi,naerdakse, kohatakse sõpru ja kallimaid.See on inimeste maailm ja sina oma privaatsuses peaksid juba olema kursis nende reeglitega.
Oma privaatsuses oled eraldatud aknaga, mõningate ustega.
Sul on sinu isiklik aeg, mida keegi ei pea vajalikuks segada.
Privaatsusest saab ühel hetkel uus seisund "EEMAL".


Eemal(olekust)

Eemal olles oled sa väljaspool oma privaatsust.Sa asud jagatud ruumis koos teiste kehatute tegelastega, kes reisivad mõttelistes avarustes nagu sinagi.
Eemal olles kaotad sa lõplikult igasuguse sideme oma kohmaka inimesekehaga.
Sa reisid ilma reisikohvriteta kohtades, kus sa pole oma noore elu jooksul veel kordagi käinud, naeratad vandeseltslaslikult inimesele, kelle pilgus peegeldub
seesama "EEMALOLEK".Te tajute hetkeks oma asukohta kehatus ruumis ja saate sellest sekundi jooksul aru.
Hiljem võidab privaatsus eemaoleku ning te taandute üksteisest.
Pilgud, hääl ja liikumine on aga selgeks teinud, et mõtteliselt olete rännanud samades "eemaloleku -lennukites".Te olete nagu kaks hääletajat maanteel, kes reisivad eraldi,kuid mõistavad üksteist poolelt sõnalt.
Kui eemaloleku unenäolisuses julgeks keegi tulla ja küsida kuhu te rändate , naerataksite, kehitaks õlgu ja jätkaks hääletamist.
Kui üks hääletaja peatab auto, kutsub ta kas teise kaasa või lehvitab korraks hüvastijätuks.
Eemaoleku unenäoline kontakt leiab küll ajutiselt lõpu, kuid kõigis järgmistes eemalolekus veedetud tundides on kohatud inimene äratuntav.
Tema eemalolek, mis lõikus sinu eemalolekuga loob olematu turvalisuse tunde.
Te olete nagu kaks metsa eksinud inimest, kes usuvad teise võimesse orienteeruda.
Ometi ei oska eemalolekute lõikumise hetkel kumbki orienteeruda
Siiras mitte millelgi põhinev lausa pime usaldus muudab kõik eemaloleku kogemused imeliseks.Kui on olemas koht kus inimesed on võrdsed ja vabad, siis on nad seda vaid oma eemalolekutes.


siiralt teie

Anton Nari




fotol: olude sunnil Sid Vicious
http://www.goodrock.com/productpics/shirts/thumbs/p4507.gif

0 Comments:

Post a Comment

<< Home